Loading...

Kružna putovanja

Posjeti brodova na kružnim putovanjima luci Split su pojava novijeg datuma. Točnije, 2002. godine u luku su počeli pristizati brodovi na kružnim putovanjima. Te godine je Split posjetilo 82 broda sa 20.616 putnika,  dok je  2016. godine u luku pristiglo 286 broda sa sveukupno 278.259 putnika. Osim na razini povećanja ukupnog prometa, dolaskom kruzera u Split se mijenja i stoljetna paradigma o Splitu.

Split se iz starog tranzitnog centra i polazišta prema otočnim destinacijama pretvara u atraktivnu turističku destinaciju. Sa svojom Dioklecijanovom Palačom u neposrednoj blizini luke, antičkom Salonom na svega nekoliko kilometara od centra grada te srednjevjekovnim gradom Trogirom na svega 20 kilometara udaljenome od Splita putnici sa brodova mogu u jednom danu vidjeti gradove Split i Trogir, dva zaštićena UNESCO-va spomenika, oba uvrštena u sami vrh svjetske kulturno povijesne baštine.

Luku Split su od 2002. godine  posjetile gotovo sve svjetski poznate brodarske kompanije; Carnival Cruises, Royal Carribean Cruises, MSC Cruises, Costa Crociere, Cunard Line, Radisson Cruises, Celebrity Cruise, Fred Olsen Cruise Line, Club Med Cruises, Thomson Cruises, P & O Cruises , Norwegian Cruises Line, Viking Ocean Cruises, Princess Cruises i mnoge druge. Gotovo da nema brodara koji u luku Split nije poslao barem jedan brod iz svoje flote.

Danas možemo sa sigurnošću potvrditi da je luka Split, odnosno grad Split postao nezaobilazna destinacija za brodove na kružnim putovanjima i to za sve cruising kompanije.