Loading...

Izletnički programi

Dioklecijanova palača

Kratka 5-minutna šetnja od luke će vas odovesti do stare gradske jezgre smještene unutar zidina Dioklecijanove palače, velikog spomenika antičke kulture, od UNESCO-a priznate kao dio “Svijetska kulturna baština”. Palača je jedinstvena po tome što je jedina građevina iz vremena starog Rima u kojoj je još dopušteno stanovati. Palača je iznenađujuče dobro očuvana, vjerovatno zato što je stoljećima bila korištena kao rezidencija.U palači još ima područja koja nisu otkrivena.

Ostaci antičkog grada Salone

Salona je stari rimski grad, udaljen 20 kilometara od Splita, osnovan prije 2 000 godina u uvali rijeke Jadro. Mala Ilirsko Dalmatinska luka gdje su Iliri trgovali sa Grcima privukla je velik broj Rimljana. Krajem 3 st. Salona je imala 60 00 stanovnika. Avari i Slaveni uništili su Salonu 614. godine. Građani koji su preživjeli sklonili su se na susjedni otok, i u Dioklecijanovu palaču gdje je započeo život novog, modernog grada Splita. Ruševine stare Salone su samo dijelom istražene, ali ono što je otkriveno puno govori o važnosti i veličini tog grada u antička vremena.

Stari grad Trogir

Trogir je smješten 20 kilometara zapadno od Splita te je jedan je od najstarijih gradova na istoku Jadranske obale. Njegov povijesni centar nalazi se na malom otočiću nastanjenom od prapovijesti, smještenom u kanalu između kopna i otoka Čiova. Iz tog razloga Trogir se često naziva i “Mala Venecija”. Drugo često ime mu je “Grad muzej” jer njegova povijest seže sve do prastarih vremena i bogata je dugogodišnjim kulturnim nasljeđem. 1977. godine UNESCO ga je uvrstio u registar “Svjetske kulturne baštine”.

Tvrđava Klis

Tvrđava Klis je smještena 15 kilometara od Splita. Nekada je imala važnu obrambenu ulogu. Ilirska plemena, Dalmatinci, nastanili su ovo područje 2 stoljeća PK. Najburnije povijesno razdoblje Klisa je bilo u ranom 16. st. za vrijeme velikog prodora Turaka na hrvatska područja kada se 25 godina tvrđava Klis odupirala turskim napadima i opsadama. 1537. Turci su ipak osvojili Klis, i sljedećih 111 godina rijeka Jadro je bila granica između turskog Klisa i venecijanskog Splita. Tek 1648. godine venecijanska vojska, podržana lokalnim stanoništvom, nakon krvave borbe, oslobodila je Klis od Turaka.

Slapovi rijeke Krke

Smješteni u predivnom Nacionalnom parku Krka, 80 km udaljeni od Splita, slapovi padaju preko 17 prirodnih barijera. Ova neprekidna igra sunca i vode stvara zapanjujuće prizore. Tamo imate dosta vremena za istraživanje ili snimanje predivne prirode.

Rafting na rijeci Cetini

Rafting je jedan od najuzbudljivijih načina da iskušate riječne brzace te uživate u slikovitoj prirodi. Avantura započinje na obali rijeke Cetine ispod Biokova, daju se kratke upute za spuštanje niz brzace preme Radmanovim mlinicama, gdje ostavljamo raft i možemo uživati kupajući se u čistoj planinskoj rijeci ili šetati šumom. Područje oko rijeke Cetine obiluje lokalnim konobama i tavernama u kojima možete degustirati sva tipična dalmatinska jela uz nezaobilazni kruh ispod peke.