Loading...

Virtualni muzej

U okviru projekta REMEBER (REstoring the MEmory of Adriatic ports sites.Maritime culture to foster Balanced tErritorial growth) financiranog iz programa Interreg Italy-Croatia 2014-2020, u svibnju 2019.godine potpisan je Memorandum o razumijevanju za stvaranje kulturne mreže jadranskih luka s ciljem zajedničkog promoviranja i valorizacije kulturne materijalne i nematerijalne baštine osam talijanskih i hrvatskih luka uključenih u projekt (Ancona, Venecija, Ravenna, Trst, Rijeka, Dubrovnik, Zadar i Split), te na njihovu promociju kao mreže odredišta. Kao glavnih rezultat ove suradnje, izrađena je ADRIJO mreža na povezanoj međunarodnoj platformi dostupnoj na www.adrijo.eu.

Putem platforme ADRIJO, luka Split je predstavljena kroz:

–        narativni video luke – prezentacija vođena audio pričom s opisima povijesti luke u odnosu na današnju luku Split. Priča je to o modernoj luci koja je proizašla iz antičkog razdoblja s brojnim važnim informacijama, statističkim podacima i zanimljivostima.

–        360 virtualni obilazak  koji uključuje višestruke prezentacije sfernih slika mnogih zanimljivih točaka unutar moderne luke zajedno sa sfernim slikama iz zraka. Predstavlja terminale, sadržaje, trajektnu i ribarsku luku, Prokurative, šetalište i Dioklecijanovu palaču. Također uključuje video prezentaciju i galeriju slika.

–        Galerije slika s tekstualnim opisima splitske luke – fotografije i video isječci snimljeni unutar povijesnog/antičkog dijela splitske luke i unutar moderne luke s tekstualnim datotekama koje opisuju svaku lokaciju i točku interesa učitane na platformu Adrijo zajedno s ostalim sadržajem.

Danas je ADRIJO platforma inovativan i već dostupan alat koji omogućuje postizanje ciljeva mreže jer okuplja virtualne muzeje 8 luka uključenih u projekt. U isto vrijeme, ADRIJO platforma je alat za promicanje odnosa luka i grada i valorizaciju kultura, priča i znanja svake luke.